Teknoloji

Uzayda Nükleer Bomba Testi: Fishbowl Operasyonu

Dünya Savaşı’nın sonunu getirmek nükleer bombalar , büyük bir felaket getirdi ama ardından gelen bombaları düşündüğümüzde bu bombaların aslında çok zayıf olduğunu görüyoruz. Sovyetler Birliği’nin Çar Bombası bunun çok güzel bir örneğidir. Ancak bombanın sadece boyutu değil, düştüğü yer de değerlidir.

9 Temmuz 1962 gecesi, Hawaii’den Yeni Zelanda’ya kadar Pasifik Okyanusu’nun çoğu aydınlatıldı. Bunu yapan bir meteor ya da başka bir doğal olay değildi. ABD’nin Denizyıldızı Prime Yüksek irtifa nükleer bomba denemesi sonucu meydana gelen bu parlama birçok sorunu da beraberinde getirdi. Fishbowl Operasyonu olarak bilinen bu olay, ABD hükümetini de bir seçim yapmaya zorladı.

Fishbowl Operasyonu, SSCB’nin testlerine yanıt vermek isteyen ABD tarafından başlatıldı.

çar bomba görselleri

Dünya Savaşı’nda nükleer bombaların kullanılmasından sonra 1960’lara kadar hem ABD hem de ABD. Sovyetler Birliği Bu konuda sessiz kaldı. İlk başta atmosferik nükleer silah testleri yapılsa da testler uzun süre verildi. Bu, 1961’de SSCB’nin bugüne kadarki en güçlü nükleer silahı olmaya devam eden Çar Bombasının test edilmesiyle değişti.

SSCB’nin nükleer silahlanmada önde olduğunu gören ABD, bazı nükleer deneme projeleri başlattı. Akvaryum Operasyonu onlardan biriydi. Bu testte, ABD uzayda bir nükleer bomba patlatarak yapay bir radyasyon nesli yaratacaktı.

Dünyanın etrafındaki radyasyon kuşakları yeni keşfedilmişti.

Tarihler 1958 yılına gelindiğinde James A. Van Allen isimli bir fizikçi bugün artık yoktu. “Van Allen Nesli”ABD Savunma Bakanlığı’nın bu bölgeye gönderilecek bir nükleer bombanın yapay bir radyasyon üretimi oluşturarak askeri savunma da sağlayabileceğini düşünmesi olarak kabul edilen radyasyon kuşaklarını keşfetti.

Patlamadan önce muhalifler vardı ancak ABD Savunma Bakanlığı denetimlerin yapıldığını belirtti.

Bombanın etki alanı çok büyük olacağı için proje gizlenmedi. Hatta o döneme kadar tarihin en çok izlenen deneyiydi. medyada ” Gökkuşağı Bombası”Patlama olarak tanıtılan bu patlama, ünlü matematikçi ve filozof Bertrand Russell tarafından eleştirildi, ancak Russell’ın söylediklerini pek kimse almadı.

Hatta bu süreçte ABD Savunma Bakanlığı durumun risk analizini yaptıklarını ve endişelenecek bir durum olmadığını söyledi. “birkaç gün veya birkaç hafta içinde”Normale döneceğini söylediler.

Starfish Prime Nükleer Patlaması gerçekleşti, ancak sonuçlar varsayılandan farklıydı.

Fırlatma, Hawaii’nin 1.287 kilometre batısında yer alıyor. Johnston Adasıgerçekleşti. Denizyıldızı PrimeSaat 23:00 sularında fırlatılan uçak, yaklaşık 13 dakika sonra Pasifik Okyanusu’nun yaklaşık 400 kilometre yukarısında patladı.

1.45 megatonluk bomba, patladığında önce bulutlar büyük bir aydınlanma yaşadı. Bu noktada ses yoktu, sadece ışık vardı. Bombadan çıkan parçacıklar atmosfere girmeye başlayınca gökyüzünde yeşil ve kırmızı ışık huzmeleri oluşmaya başladı. Bunlar beklenen etkilerdi ama planlanandan farklı çıkan etkiler de oldu.

Patlama bölgede önemli maddi hasar bıraktı.

Patlamadan sonra Hawaii’nin elektrik şebekesi elektromanyetik nabız altına girdi. Dalgalar halinde yayılan bu dalgada, bölgenin elektrik direklerindeki sigortalar patladı, hırsız alarmları çalmaya başladı. Telefon hatları devre dışı bırakıldığındaTelevizyon ve radyo gibi elektrikli cihazlar da çalışmıyordu.

Ayrıca uzayda önemli hasara neden oldu.

Patlama sadece Dünya yüzeyinde değil, uzayda da hasara neden oldu. O dönemde yörüngedeki 21 uydudan 7’si devre dışı bırakıldı ve Dünya’nın manyetik alanı 30 dakika boyunca 1/3 derece saptı.

ABD Savunma Bakanlığı’nın “bölgenin normale dönmesi birkaç gün sürecek” iddiası, iddialardan farklıydı. Bu bölgenin normale dönmesi ve patlama sonucu oluşan radyasyon üretimi aylar aldı. 10 yıldır varlığını sürdürmüştü. Bu nesil, Van Allen nesillerinden bile daha güçlüydü.

ABD bunun bir hata olduğunu anladı ve bir seçim yaptı.

ABD hükümeti ya uzayda nükleer bomba denemelerine devam edecek ya da uydu teknolojisi geliştirmeye devam edecekti. İkisini aynı anda yapmalarına imkan yoktu. Bu sebeple Önder John F. Kennedy,1963 yılında Sovyetler Birliği ile “Kısmi Nükleer Deneme Önleme Anlaşması”nı imzaladı.

Bu bölgeye bir bomba daha atmaya çalışırsak, yörüngedeki TV, telefon, GPS, hava durumu, internet içerecektir. Ayrıca çok değerli uydularımızı da kaybedeceğiz.Bu da küresel ekonomide çok acı yaralar açacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu