İlk 3D Baskılı Roket Mart’ta Uzaya Gidiyor!
Üç boyutlu baskı teknolojileri her geçen gün gelişmekte ve farklı alanlarda kullanılmaya başlamaktadır. Şimdi ilk kez ABD’den gelen bilgiler 3D baskı bir roketve uzaya gönderileceğini ortaya koyuyor.
Kaliforniya merkezli Görelilik Uzayı , bu çığır açan roketin arkasındaki şirket. Dev havacılık şirketi, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada dünyanın ilk 3D baskılı roketi için lisans aldığını duyurdu. Roketin uzaya fırlatılacağı tarih de belli oldu.
Roket 8 Mart’ta uzaya gidecek
You’ve asked, “Wen Launch?” and to that, we say…👇
Catch us live at Launch Complex 16 in Cape Canaveral, FL on March 8, 2023 to watch the world’s first 3D printed rocket fly. 🚀 #GLHFhttps://t.co/NEhQlvB4Dj pic.twitter.com/4ju05i2Fhg
— Relativity Space (@relativityspace) February 22, 2023
ABD Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) lisans almayı başaran şirket, ‘Terran 1’ isimli roketin uzaya gitmeye hazır olduğunu duyurdu. Havacılıkta bir ilke imza atan roket, 8 Mart Çarşamba Florida’daki Cape Carnaval Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan fırlatılacak. Elbette fırlatma tarihinin hava durumuna göre değişebileceğini de belirtmek gerekiyor.
Şirketin kurucularından Tim Ellis yaptığı açıklamalarda, “ Bu noktaya gelmek gerçekten çılgın bir yolculuktu ve kesinlikle hayal ettiğimden daha zordu. Bu tarihi lansman için ekibim ve benim çok farklı hislerimiz olduğunu söyleyebilirim. Görelilik Uzayının geleceği çok parlak.”ifadelerini kullandı.
Relativity Space lansmandan önce son bir test yapmayı planlıyordu; ama bu terk edildi. Bir şirket sözcüsü ayrıca SpaceNews’e aşınma ve yıpranma riskini değerlendirdikten sonra, bir şeyler ters giderse görevi iptal etmek zorunda kalacakları için doğrudan yörüngesel bir fırlatma başlatmaya karar verdiklerini söyledi. uçuş sözcüsü rokete güvendiklerinida eklendi.
33,5 metre yüksekliğindeki Terran 1, katliam için devrim niteliğinde olabilir
“İyi Şanslar, İyi Eğlenceler” adlı görev, bu hafif roketi yörüngeye çıkararak test etmeyi amaçlıyor. 2 katmanlı Terran 1; 33,5 metre yükseklik, 2,8 metre genişlik ve 9.280 kg Ağırlık olarak. Roketin ilk uçuşunda rastgele bir yükü taşıyamazekleyelim.
Şirket ayrıca, “böyle bir amaç için geliştirilmiş en büyük 3D baskılı nesne” olarak tanımladığı roketin %85’inin 3D baskı olduğunu belirterek, ilk etapta dokuz Aeon motora, ilk etapta ise bir Aeon Vac motora sahip olduğunu sözlerine ekledi. ikinci. Tahrik için Terran 1 sıvı oksijen ve sıvılaştırılmış doğal gaz kullanır. Relativity Space, roketin %95’ini 3D baskılı hale getirmek için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Roket üreticileri bu tür bir yaklaşımı daha önce denemişti, ancak bu ölçekte hiçbir şey görülmemişti. Bu son derece deneysel roketin daha önce hiç böyle bir deneyim yaşamamış olması adettendir. başarı garantisi yok . G kuvvetine ve türbülansa dayanıp dayanamayacağını hep birlikte göreceğiz. Başarılı olursa sektörde çığır açan bir gelişme olacağı söylenmelidir.
Relativity Space, bölümde değerli bir yer edinmeye şimdiden başladı. Şirket, Terran 1 ile uydu gönderecek NASA ile sözleşme imzalamıştı. Ayrıca tamamen tekrar kullanılabilir, 3D baskı ile üretilmiştir. “Terran R”Halihazırda 1.2 milyar dolarlık sözleşmesi bulunan bu roketin gelecekte Mars’a faydalı yük bile taşıyabileceği söyleniyor.