Teknoloji

Dinozorlar ve kuşlar arasındaki kayıp halka bulundu mu?

Tessa Koumoundouros

Bilim adamları, güneydoğu Çin’deki bir fosil yatağında, korunmuş kaplumbağa ve balık kalıntıları arasında, kuş benzeri özelliklere sahip ilgi çekici bir dinozor iskeleti keşfettiler. Tespit edilen en eski kuş fosilinden yaklaşık 30 milyon yıl daha yaşlı olduğu iddia edilen fosil, kuşların evrimindeki ilk kritik aşamalar hakkında bize bazı bilgiler verebilir.

EKSİK HALKA TAMAMLANABİLİR

Çin Bilimler Akademisi paleontologlarından Min Wang ve meslektaşları, ‘Fujianvenator prodigiosus’ adını verdikleri yeni fosili, keşfedilen fosilin yerini belirlemek amacıyla o döneme ait diğer dinozorların fosilleriyle ve daha yeni kalıntılarla karşılaştırdılar. dinozor-kuş aile ağacındaki hayvan.

Araştırmacılar, yaklaşık bir sülün büyüklüğünde olan ve muhtemelen tüyleri olan Fujianvenator prodigiosus’un, modern kuşları ve onlarla en yakından ilişkili dinozor atalarını içeren ‘avialae’ grubuna ait olduğunu buldu. Erken kuş atalarının benzer kalıntılarını bulmak nadiren mümkündür; Dolayısıyla her bir kalıntı, kuşların evrimi ve yaşadıkları doğal ortam hakkında önemli ipuçları barındırıyor.

Araştırmacılar, Zhenghe Faunasında bulunan fosil kalıntılarının, Dünya tarihinin o döneminde ve bölgesinde bulunan olağanüstü çeşitliliği ve benzersiz kompozisyonu onurlandırmak için ‘Fujianvenator’ olarak adlandırıldığını buldular.

YAKLAŞIK 150 MİLYON YIL ÖNCE ORTAYA ÇIKTI

Onlarca yıldır, ‘Archaeopteryx’ adı verilen bir dinozorun korunmuş 150 milyon yıllık kalıntıları, modern kuşların evriminde kritik bir erken aşamayı işaret ediyordu. Araştırmacılar artık bu ünlü tüylü yaratığın Avialae’den ziyade Deinonychosauria adlı bir grupla daha fazla ortak noktaya sahip olduğundan o kadar emin değiller. Bilim adamları, o döneme ait diğer birkaç ikna edici kuş fosiline dayanarak, böyle ilkel bir kuşun neye benzeyebileceği konusunda yalnızca hipotezlerde bulunabilirler.

Archaeopteryx’ten yalnızca birkaç milyon yıl sonra ortaya çıkan Fujianvenator, antik dinozorlarla yeni kanatlı yaratıklar arasındaki temasın en az birkaç benzerini içeriyor olabilir.

Fujianvenator’un leğen kemiği, dört kanatlı tuhaf ‘Anchiornis’ de dahil olmak üzere, kuşlara daha az benzeyen dinozorların özelliklerini anımsatan özellikler içeriyor. Bu, kuşların atalarında kollardan kanatlara morfolojik geçişin çok erken yaşta başladığı ve bacakların hâlâ farklı işlevler yerine getirdiği anlamına gelse de, Fujianvenator’un kuşlara evrimleşen canlılardan farklı bir yönde çeşitlendiğini gösteriyor.

EŞSİZ BİR EVRİM SÜRECİ YAŞANDI

Wang, “Karşılaştırmalı çalışmalarımız, vücut yapısındaki belirgin değişikliklerin, büyük ölçüde ön ayaklar tarafından yönlendirilen ilkel kanat çizgileri boyunca meydana geldiğini ve sonunda bildiğimiz kuş uzuv oranının ortaya çıktığını ortaya koyuyor” diye açıklıyor. “Öte yandan, Fujianvenator bu temel çizgiden evrilerek uzaklaşan ve garip bir arka bacak yapısı geliştiren garip bir tür haline geldi.”

Bu uzun arka bacak kemikleri ve bunların ortasında bulunan fosiller, Fujianvenator’un uzun bacaklı bir bataklık yaratığı ya da hızlı koşucu olduğunu gösteriyor. Hem suda yaşayan hem de koşan canlılar aynı bacak oranlarına sahip ve ne yazık ki Fujianvenator’ın bu seçeneklerden hangisini kullandığını ayırt etmek için gereken kalıntılar henüz net bir şekilde tespit edilemedi; Durum böyle olunca seçeneklerden birini veya diğerini doğrulamak için daha fazla fosil bulunması gerekiyor.

Elbette bu olay potansiyel bir bataklık kanadının ilk keşfidir. Paleontologların şu ana kadar keşfettiği diğer kuşların tamamı ağaçlarda yaşama yeteneği sergiliyordu.

Araştırma makalesi Nature dergisinde yayımlandı.


Yepyeni makale Science Alert web sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu